Att arbeta som fotojournalist i Zimbabwe

Tsvangirayi Mukwazhi är en fotojournalist från Zimbabwe. I går var han i Stockholm och berättade hur medieklimatet i landet förändrats sedan Morgan Tsvangirai blev premiärminister I början av 2009. Situationen i Zimbabwe har varit mycket svår i många år på grund av presidenten Robert Mugabes diktatoriska metoder. Morgan Tsvangirai leder Rörelsen för demokratisk förändring MDC som gjorde ett framgångsrikt val 2008. Tsvangirai lyckades bli premiärminister efter flera månaders förhandlingar med Mugabe och hans parti Zanu-PF.
För den fria pressen har det inneburit vissa lättnader. Numera finns det tre fria tidningar I Harare, jämfört med en tidigare. Men fortfarande vågar inte media publicera vad som helst. Rädslan för att bli offer är för stor, därför får läsarna bara bitar av sanningen, sa Mukwazhi. Han själv blir gripen av polisen vartenda år när någon av hans bilder som anses kontroversiella av regeringen publiceras. Ett av gripandena skedde i att hans hem mitt framför ögonen på hans son, vilket resulterade att han flyttade till Sydafrika med sin familj. Nu är han tillbaka I Zimbabwe.
Förutom att arbeta för en av tidningarna i landet, arbetar han också för AP. Han har blivit internationellt uppmärksammad och prisad för sina bilder.
Här finns länkar till en del av dem: http://www.enterworldpressphoto.org/editie4/gal_1.php
eller här: http://www.zimbabwepictures.net
Hans bilder ställs ut på Just Africa vid Slussen i Stockholm i helgen. På grund av uselt internet just nu lyckas jag tyvärr inte göra länkarna klickningsbara.

Advertisements

About lottaljungberg

Jag är journalist sedan många år, för några år sedan började jag plugga fotografi och flyttade därefter till London för två år sedan för att plugga en MA i fotojournalistik. Efter London, åkte jag en sväng till Västafrika men nu är jag tillbaka i Stockholm. Här kan du läsa om fotojournalistik och dokumentärfoto, ibland skriver jag även om konstfotografi eller journalistik om jag tycker att det är intressant. Jag mixar med egna bilder, för från början var det här en arbetsblogg, och jag har inte riktigt tid att ha två bloggar. För uppdrag eller printar mejla mig på: ljungberg62@yahoo.se. Jag går normalt efter BLF:s taxa.
This entry was posted in photography. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s