Vietnam Inc.

När jag var på War Remnants Museum i Ho Chi Minh-staden för en massa år sedan var det inte vapnen som användes under kriget som fick mig att förstå, inte heller statistiken över hur många ton bomber som släpptes. Det var bilderna. De berättade om vidrigheterna på ett sätt så att jag kunde försöka begripa lite grann.
När jag nu tittar på bilderna och läser texterna i Philip Jones Griffiths bok Vietnam Inc. slår det mig att ingenting jag tidigare läst har lärt mig så mycket om kriget som den här boken.
Philip Jones Griffiths ägnade fem år åt att fotografera Vietnamkriget, och återkom även senare till Sydostasien, och när Vietnam Inc. publicerades första gången 1971 influerade boken många amerikaner att ändra sin inställning till kriget. Varför? Troligtvis därför att Philip Jones Griffiths idogt skildrade så många aspekter, inte bara krigföringen utan hur det påverkade samhället i det hela. Men kanske framför allt för att han lyckades visa med lite text och många bilder hur vilse amerikanarna var i en kultur de inte kunde förstå och i ett krig som hade tappat perspektivet.

Advertisements

About lottaljungberg

Jag är journalist sedan många år, för några år sedan började jag plugga fotografi och flyttade därefter till London för två år sedan för att plugga en MA i fotojournalistik. Efter London, åkte jag en sväng till Västafrika men nu är jag tillbaka i Stockholm. Här kan du läsa om fotojournalistik och dokumentärfoto, ibland skriver jag även om konstfotografi eller journalistik om jag tycker att det är intressant. Jag mixar med egna bilder, för från början var det här en arbetsblogg, och jag har inte riktigt tid att ha två bloggar. För uppdrag eller printar mejla mig på: ljungberg62@yahoo.se. Jag går normalt efter BLF:s taxa.
This entry was posted in photography and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Vietnam Inc.

  1. anna ljungberg says:

    Det du skriver om hur bilderna/texten av det vietnamesiska samhället fick dig att förståskriget på ett “djupare ” sätt är nog alldeles sant. Man begriper inte egentligen något bara av att få veta att si ocj så många bomber fallts.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s