Timbuktu

En västerlänning dödades och tre kidnappades i Timbuktu i går, förmodligen för första gången i modern tid i den historiska staden i norra Mali. En av de kidnappade har uppgetts vara svensk, men i skrivande stund är uppgiften obekräftad, enligt TT. Utrikesdepartement har länge varnat för att åka till norra Mali, inklusive Timbuktu, på grund av tidigare kidnappningar och terrorhot i området. Men vi var fortfarande några stycken som åkte dit för att se staden men kanske framför allt för att besöka Festival au Desert. Nu blir det nog slut på det på ett tag. Turister evakueras nu med flyg från Timbuktu till Mopti och Bamako, skriver TT. Ledsamt och synd för Timbuktu där turistnäringen är så viktig och för festivalen som ska äga rum om en och en halv månad. Al-Qaida i islamiska Maghreb misstänks ligga bakom kidnappningarna i går liksom i förrgår av två fransmän i Hombori, troligen den första kidnappningen i Mali söder om floden Niger.

Barnen älskade militärflygen som flög över Festival au Desert strax utanför Timbuktu för att hålla vakt i januari i år, men jag undrade lite hur mycket militären egentligen hade att sätta emot om al-Qaida i islamiska Maghreb verkligen skulle attackera. Trots det kände jag mig trygg där och då.

Advertisements

About lottaljungberg

Jag är journalist sedan många år, för några år sedan började jag plugga fotografi och flyttade därefter till London för två år sedan för att plugga en MA i fotojournalistik. Efter London, åkte jag en sväng till Västafrika men nu är jag tillbaka i Stockholm. Här kan du läsa om fotojournalistik och dokumentärfoto, ibland skriver jag även om konstfotografi eller journalistik om jag tycker att det är intressant. Jag mixar med egna bilder, för från början var det här en arbetsblogg, och jag har inte riktigt tid att ha två bloggar. För uppdrag eller printar mejla mig på: ljungberg62@yahoo.se. Jag går normalt efter BLF:s taxa.
This entry was posted in nyheter and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Timbuktu

  1. Magnus Gustafsson says:

    Tankeväckande inlägg, fint foto.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s